فهرست مطالب

نشریه آموزش علوم دریایی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 13، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی خیراندیش، داود غفوری*، مصطفی لطفی جلال آبادی صفحات 1-21
    آموزش شایستگی های مورد نیاز فرماندهان راهبردی در جنگ های ناهمتراز به یکی از مهم ترین دغدغه های اصلی مدیران دفاعی کشور تبدیل شده است چرا که کیفیت تجهیز فرماندهان به شایستگی های مذکور تاثیر قابل ملاحظه ای در نتیجه این جنگ ها خواهد داشت. بر این اساس، تحقیق حاضر به ارائه الگوی آموزش شایستگی محور فرماندهان راهبردی نظامی در جنگ های ناهمتراز می پردازد. این تحقیق در گام طراحی الگوی شایستگی ها از نظر نوع استفاده، کاربردی و از نظر هدف، تحقیقی آمیخته همزمان و از نظر افق زمانی، تحقیق مقطعی است و در گام طراحی الگوی توسعه و آموزش شایستگی ها از نظر نوع استفاده، کاربردی و از نظر هدف پژوهش، تحقیقی توصیفی است. در فاز اول، الگوی مفهومی با بررسی ادبیات تحقیق و مصاحبه با 15 نفر از خبرگان نهاجا (با روش نمونه گیری گلوله برفی و تحلیل محتوا) تدوین و از طریق نرم افزار اسمارت پی. ال. اس اعتبارسنجی شد. سپس در فاز دوم، روش های آموزش و توسعه شایستگی ها بر اساس ادبیات تحقیق استخراج و با مراجعه به نظرات 12 نفر از خبرگان نهاجا در قالب گروه کانونی اولویت بندی شد. درپایان علاوه بر رتبه بندی ابعاد و مولفه های الگو در فاز اول (به ترتیب بینشی، فردی، مرتبط با سازمان و بین فردی) ، روش های توسعه هر یک از ابعاد الگوی شایستگی فرماندهان راهبردی نظامی به ترتیب اولویت بیان و به دنبال آن پیشنهاد های کاربردی ارائه شد.
    کلیدواژگان: آموزش، الگوی آموزش شایستگی محور، فرماندهان راهبردی نظامی، جنگ ناهمتراز
  • علی فکری، حسین خانزادی، ابوطالب مطلبی ورکانی* صفحات 22-33
    در دهه های اخیر اهمیت و نقش دریا در برنامه های توسعه جوامع باعث گردیده تا به کلیه عوامل تاثیرگذار در کسب اهداف راهبردی سازمان های دریایی بطور دقیق و علمی نگریسته شود. هدف اصلی از انجام این تحقیق شناسایی شاخص های تاثیرگذار بر مدیریت نیروی انسانی در یگان های شناور نیروی دریایی است، که در شرایط خاص حاکم بر محیط کار در دریا، مدیران، در ارتباط با نیروی انسانی، با آنها رو برو می باشند. این تحقیق از حیث هدف کاربردی و برای دستیابی به هدف نهایی آن روش تحقیق آمیخته اکتشافی ? مدل پدیدار شناسی? استفاده و در دو مرحله مستقل کیفی و کمی انجام پذیرفت. در مرحله کیفی، نخست برای گردآوری داده ها از ابزار مصاحبه بهره گرفته شد و با استفاده از روش نمونه برداری هدفمند قضاوتی، مصاحبه شوندگان از بین فرماندهان و افسران با تجربه، انتخاب شدند. نتیجه مصاحبه های انجام شده، منجر به شناسایی مولفه های مشترکی به عنوان شاخص های تاثیرگذار بر مدیریت نیروی انسانی در یگان های شناور گردید. سپس با استفاده از توزیع پرسشنامه دلفی بین مجربین و نخبگان ضمن تایید، اولویت بندی آنها نیز مشخص شدند. در مرحله کمی، با استفاده از نتایج پرسشنامه محقق ساخته، (که بر اساس یافته های تحقیق در مرحله کیفی بنا شده است) و توزیع آن بین فرماندهان و افسران ارشد یگان های شناور، چالش های این حوزه شناسایی و تبیین گردیدند که عبارتند از: سختی کار، حقوق و مزایا، فشار روانی، مدت دریانوردی، مسوولیت زیاد مدیران، خطرپذیری بالا، دشواری جایگزینی نیروی ماهر، آمیختگی محیط کار و زندگی، نیاز به آموزش مستمر و تغییر شرایط جامعه.
    آنچه مسلم است، نتایج حاصل از این پژوهش، می تواند فرماندهان و افسران کشتی ها و مدیران ستادی این حوزه را در تحلیل عملکرد کارکنان و برنامه ریزی منابع انسانی یاری رساند.
    کلیدواژگان: مدیریت نیروی انسانی، دریا، نیروی دریایی، یگان شناور
  • علیرضا محمدی، یونس وکیل الرعایا صفحات 34-50
    تعیین مجموعه عواملی که زمینه ساز ظهور مربیانی موفق در همه سطوح یک سازمان می شود از اهمیت خاصی برخوردار است. لذا، هدف اصلی این مطالعه شناسایی و رتبه بندی شاخص های شخصیتی موفقیت مربیان کارآفرین در توسعه مراکز آموزش خدمات دریایی است. جامعه آماری موردمطالعه این تحقیق شامل کلیه مراکز آموزش خدمات دریایی هرمزگان می باشد. پس از مطالعه پیشینه تحقیق تعداد 24 شاخص شخصیتی تعیین گردید. آنگاه با کمک نظریات اساتید، صاحب نظران و خبرگان حوزه آموزشی و مهارت ورزی، 14 شاخص اصلی موفقیت مربیان کارآفرین در بخش مراکز موردمطالعه شناسایی گردید و سپس با کمک نظرات خبرگان، تاثیرات متقابل هر یک از شاخص ها بر روی یکدیگر تعیین گردید و با استفاده از روش دیماتل، شاخص ها به دو گروه اثرگذار و اثرپذیر تقسیم شدند و اثرگذارترین و اثرپذیری ترین شاخص ها در موفقیت مربیان کارآفرین بخش آموزش و مهارت ورزی خدمات دریایی مشخص شدند. بعلاوه با به کارگیری روش تحلیل فرایند شبکه ای (ANP) ، اوزان مرتبط با هر یک از این شاخص ها تعیین گردید و درنهایت با کمک روش ویکور، رتبه بندی نهایی شاخص ها صورت پذیرفت. نتایج رتبه بندی نهایی بیانگر آن است که عامل نتایج رتبه بندی ویکور در V=0. 05 و V=1 بسیار نزدیک به هم حاصل گردید و در وزن دهی ANP نیز رتبه های اول تا چهارم همچون رتبه بندی در ویکور است؛ و مهم تر آنکه در تکنیک دیمتل هر چهار شاخص در گروه علت قرارگرفته اند. این شاخص ها به ترتیب عبارت اند از: توانایی راه اندازی کسب وکار، اهل کار و عمل بودن، نوآوری، خلاقیت، ایده سازی و توانایی تبدیل شکست به فرصت
    کلیدواژگان: شاخص های شخصیتی، مربیان کارآفرین، تحلیل فرایند شبکه ای، مراکز آموزش خدمات دریایی
  • مهرداد مدهوشی، کریم کیاکجوری* صفحات 51-65
    تتوسعه همکاری صنعت دانشگاه در کشورهای توسعه یافته، بیانگر ارتباط نزدیک و مناسب میان این دو نهاد است. سطوح مختلفی از تعاملات بین صنعت و دانشگاهیان در همکاری تحقیقاتی و خدمات پژوهشی، ممکن است وجود داشته باشد که نوآوری و به تبع آن نوآوری باز می تواند به عنوان هدف و دغدغه مشترک جهت همکاری موثر بین دانشگاه و صنعت تلقی گردد. روش تحقیق از نوع تو صیفی ? همبستگی است و جامعه آماری اعضای هیئت علمی دانشگاه های دولتی استان مازندران بودند که در سال 1396 صورت گرفته است. با توجه به جدول مورگان، 270 نفر، نمونه آماری این پژوهش را تشکیل می دهند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه های استاندارد پارکمن و والش استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در سطح معنی دار (05/0 ? P) انجام گرفت. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها توسط نرم افزار SMART- PLS صورت پذیرفت. نتایج تحلیل مسیر الگوی پژوهش نشان داد که نوآوری باز بر همکاری دانشگاه- صنعت تاثیر دارد، به طوریکه همکاری تحقیقاتی بر همکاری دانشگاه و صنعت تاثیر مثبت و معنی دار و ارتباط بین آنها متوسط می باشد. و بقیه متغیر ها همچون؛ خدمات تحقیقاتی، انتقال منابع انسانی، کارآفرینی دانشگاهی، تجاری سازی مالکیت فکری، تعامل غیر رسمی و نشریات علمی بر همکاری دانشگاه و صنعت تاثیر مثبت و معنی داری دارد اما در جامعه آماری این ارتباط ضعیف می باشد.
    کلیدواژگان: دانشگاه، صنعت، همکاری، پارادایم، نوآوری باز
  • ساناز مظاهری، فتاح ناظم*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 66-80
    پژوهش حاضر بابا هدف هدف شناسایی شناسایی عوامل موثر بر سکوت سازمانی سازمانی از دیدگاه متخصصان حوزه مدیریت آموزشی انجام گرفته است، مطالعه حاضر یک مطالعه کیفی به روش تحلیل متن است. فرایند گردآوری داده هاداده ها، مشتمل بر 25 مصاحبه نیمه ساختار یافته از متخصصین حوزه مدیریت آموزشی که مطلع ومسلط به موضوع پژوهش بودند انجام شده است. نمونه گیری به صورت هدفمند در سال 1395آغاز و تا اشباع داده ها ادامه یافت. تحلیل داده ها همزمان با جمع آوری داده هاداده ها و به روش روش آنالیز محتوای کیفی انجام شد شذ. تحلیل داده ها منجر منجر به استخراج 9 کدنظری شد که بیانگر نظرات متخصصین حوزه حوزه مدیریت آموزشی آموزشی بود و شامل یادگیری سازمانی، تعهد سازمانی، فرهنگ سازمانی، سبک رهبری، تصمیم گیری، مدیریت دانش، هویت سازمانی، عدالت سازمانی، عملکرد سازمانی است و براساس نظرات متخصصان عوامل ذکرشده از الویت بیشتری در تبیین سکوت سازمانی برخوردار بودند
    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، دیدگاه متخصصان، پژوهش کیفی
  • حسن دولتی*، کریم مصدری صفحات 81-95
    این پژوهش با هدف تعیین نقش ابعاد مختلف عامل انسانی در توسعه فرآیندهای مدیریت دانش انجام شد روش تحقیق در این مطالعه توصیفی از نوع پیمایشی و بر مبنای هدف، از نوع کاربردی و مبتنی بر معادلات ساختاری است. جامعه آماری در بخش کیفی گروه دوازده نفره ای از متخصصان و خبرگان دانشگاهی آگاه از مدیریت دانش و عامل انسانی و در بخش کمی مشتمل بر اساتید مدعو و سازمانی، فرماندهان و کارکنان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) نوشهر بود که به کمک جدول مورگان و از روش نمونه گیری تصادفی ساده 280 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش جمع آوری اطلاعات به صورت آمیخته بوده که در بخش کیفی ابزار گردآوری داده ها مصاحبه عمیق است و در بخش کمی برای سنجش عوامل انسانی و فرآیندهای مدیریت دانش به ترتیب، از پرسش نامه محقق ساخته شامل 24 گویه و استاندارد شرون لاوسون (2003) شامل 24 گویه که با مقیاس بندی طیف لیکرت تنظیم شده، استفاده گردید. پایایی پرسش نامه ها با روش آلفای کرونباخ به ترتیب 85/0 و 88/0 به دست آمد که بیانگر پایایی بالای پرسش نامه ها بود نتایج تحقیق نشان داد که هریک از ابعاد مختلف فردی، گروهی و مدیریتی عامل انسانی در توسعه فرآیندهای مدیریت دانش تاثیر معناداری دارند و میانگین نگرش صاحبنظران از نظر مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در توسعه فرآیندهای مدیریت دانش متفاوت است.
    کلیدواژگان: عامل انسانی، توسعه، فرآیندهای مدیریت دانش
  • محبوبه عابدی سماکوش*، فرزام فرزان، مرتضی دوستی، افشار هنرور صفحات 96-108
    به منظور راهکاری برای تقویت و توسعه گردشگری در سواحل این مقاله بر آن شد تا به شناسایی عوامل جذب کننده و بازدارنده در توسعه گردشگری ساحلی دریای خزر را مورد بررسی قرار دهد. روش مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی- پیمایشی می باشد که با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته به روش میدانی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش 400 نفر و حجم نمونه 200 نفر بود. روایی پرسشنامه بوسیله 11نفر از متخصصان علوم ورزشی و گردشگری مورد تایید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه بوسیله آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت (89/0=?). برای تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش از روش مدل سازی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار AMOS و SPSS انجام گردید. یافته های پژوهش نشان داد که متغیرهای عوامل جذب کننده درونی و بیرونی و عوامل بازدارنده درونی و بیرونی با رغبت گردشگران به گردشگری ساحلی ارتباط معنی داری دارند. از نظر گردشگران عامل بازدرانده درونی با ضریب مسیر 842/0 مهمتر از سایر عوامل عنوان شدند. با توجه به نتایج پژوهش به مسئولین ورزشی و گردشگری پیشنهاد می شود؛ ضمن تقویت و توسعه عوامل جذب کننده، نسبت به حذف عوامل بازدارنده گردشگری ساحلی در دریای خزر توجه بیشتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: توریسم ساحلی، گردشگر ورزشی، عوامل بازدارنده، عوامل جذب کننده
  • محمد یزدان شناس، مهربان هادی پیکانی*، آذر قلی زاده صفحات 109-130
    هدف این تحقیق طراحی مدل توسعه منابع انسانی بر اساس الزامات و اقتضائات نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بر اساس روش تحلیل داده بنیاد می باشد. روش شناسی این تحقیق از حیث نتیجه، جزء تحقیقات کاربردی، از حیث هدف جزء تحقیقات اکتشافی و از حیث روش اجرای کار به صورت کیفی می باشد. که از طریق تحلیل تئوری زمینه ای و با انجام مصاحبه، داده های لازم جمع آوری گردید و کد گذاری باز، انتخابی و محوری انجام گرفت و مدل پارادایمی تحقیق طراحی شد. جامعه ی آماری تحقیق شامل 13 نفر از خبرگان منابع انسانی سازمان نیروی دریایی ارتش می باشد که با انجام هماهنگی های لازم، مصاحبه نیمه ساختار یافته با آنها انجام گرفت. به منظور انتخاب مشارکت کنندگان از روش نمونه گیری نظری استفاده شد. نتایج در بخش کیفی نشان داد، در شرایط علی توسعه ی منابع انسانی سه معیار عناصر ساختاری، فرهنگی و فراسازمانی، در شرایط زمینه ای سه معیار نگرش سازمانی به توسعه، نظام ارزیابی عملکرد، چالش های چشم انداز و رسالت سازمان، در شرایط مداخله گر معیار قوانین و آیین نامه ها، در راهبردها سه معیار راهبردهای ساختاری، عملیاتی و فراسازمانی و در پیامدها معیار پیامدهای کارکردی سازمانی ، ارزش محوری، ساختاری و فرهنگی وجود دارد
    کلیدواژگان: توسعه ی منابع انسانی، سازمان نیروی دریایی ارتش، تحلیل داده بنیاد
|
  • Mehdi Kheirandish, Davood Ghafoor*, Mostafa Lotfi Jalalabadi Pages 1-21
    The training of competencies required by strategic commanders in asymmetrical warfare has become one of the main concerns of the country's defense directors because the quality of equipping the commanders with the competencies will have a significant effect on the result of these wars. Accordingly, the present study aims to provide a model for the training of competent military commanders in asymmetrical warfare. This research, in the designing step of competency patterns, in terms of type of use, is applied and in terms of purpose, is simultaneous mixed research and in terms of purpose time horizon, is cross-sectional. In the designing step of the competency development and training model, in terms of the type of use, is applied and In terms of research purpose, is descriptive. In the first phase, a conceptual model was compiled by examining the literature of the research and interviewing 15 experts (using snowball sampling and content analysis) and validated through SmartPlus software. Then, in the second phase, the methods of training and development of competencies were extracted based on the research literature and prioritized based on the views of 12 experts in the form of the focal group. Finally, in addition to ranking the dimensions and components of the model in the first phase (insight, individual, organizational, and interpersonal, respectively), the development methods of each aspect of the model of the competency of military strategic commanders were presented in order of priority, and followed by practical proposals.
    Keywords: Education, Competency, Based Education Model, Military Strategic Commanders, Asymmetrical Warfare
  • Ali Fekri, Hosein Khanzadi, Abutaleb Motallebi Varakani* Pages 22-33
    In recent decades, the importance and role of the sea in societies’ development programs has been explicitly and scientifically addressed to all the influential factors in achieving the strategic objectives of marine organizations. The main objective of this research is to identify the effective indicators on human resources management in Naval vessels, which, in the specific conditions governing the work environment in the sea, managers are associated with human resources. This research was applied in terms of the purpose and in order to achieve the ultimate goal of the exploratory blended research method - the phenomenological model-used in two independent qualitative and quantitative steps. In the qualitative stage, interviews were used for collecting data. Using a purposeful judging sampling method, the interviewees were selected from among experienced commanders and officers. The results of the interviews led to the identification of common components as effective indicators on human resource management in Naval vessels. Then, by Delphi questionnaire distribution among experts and elite the indicators have been confirmed and prioritized. In the quantitative phase, using the results of a researcher-made questionnaire (which is based on qualitative research findings) and its distribution among commanders and senior officers of Naval vessels, the challenges of this field were identified and explained that are: hard work, salary and benefits, psychological pressure, sailing time, high managerial responsibility, high risk-taking, difficulty in replacing skilled labor, combining work and personal life, and the need for continuous education and changing society conditions. What is certain, the results of this study could help commanders and officers of the ships and the chief executives of this field in the analysis of employee performance and human resource planning
    Keywords: Manpower Management, Sea, Navy, Vessel
  • Alireza Mohammadi, Younos Vakil Alroaia* Pages 34-50
    It is important to determine the set of factors that lead to the emergence of successful trainers at all levels of an organization. Therefore, the main goal of this study is to identify and rank the personality indicators of the success of entrepreneurial trainers in the development of maritime service training centers. The statistical population of this study is all Hormozgan Maritime Services Training Centers. After studying the literature, 24 personality indicators were determined. Then, with the help of the views of professors, experts and specialists in the field of education and skills, 14 main indicators of the success of entrepreneur coaches were identified in the surveyed centers, and then, with the help of expert opinions, the interactions of each of the indicators were determined on each other and using the Dimithel method, the indicators were divided into two effective and effective groups and the most effective and most effected indicators were identified in the success of the entrepreneur instructors in the field of training and servicing of marine services. In addition, by using the Analysis of Network Process (ANP) method, the weights associated with each of these indicators were determined, and eventually the final ranking of the indices was made using the WIKER method. The final ranking results indicate that the factor of the result of the ranking of the virock is very close to V = 0.05 and V = 1, and in the ANP weighing the first to fourth rankings are also ranked in the wikker; and more importantly, in the quaternary technique, all four indicators In the cause group. These indicators are, in turn, the ability to set up a business, work and actors, innovation, creativity, ideas, and the ability to turn the failure into opportunity
    Keywords: Personality Indicators, Entrepreneurial Trainers, Analysis of Network Process, Maritime Services Training Centers
  • Mehrdad Madhoushi, Karim Kia Kojouri* Pages 51-65
    The development of cooperation between the university and industry in advanced countries, shows the close relationship between the two institutions. There are various levels of interactions between industry and academics in research collaboration and research services. Innovation and, consequently, open innovation can be seen as a shared goal and concern for effective collaboration between the university and the industry. Open innovation includes communication, increased engagement and collaboration of external role players such as users, customers, suppliers, universities and even competitors to exchange innovative ideas. The research method was of descriptive-correlation and the statistical population was the faculty members of governmental Universities of Mazandaran province in 1396. According to the Morgan table, 270 people are the statistical sample of this study. The data collection tools were Parkman and Walsh standard questionnaires. Data analysis was performed using descriptive and inferential statistics at a significant level of P ≤ 0.05. The results of the hypothesis testing were performed by SMART-PLS software. The results of path analysis of the research pattern showed that open innovation has an impact on the university-industry cooperation, so that research collaboration on the cooperation of the university and industry has a positive and significant impact and the relationship between them is moderate. And other variables, such as research services, human resource transfer, academic entrepreneurship, intellectual property commercialization, informal interaction and scientific publications, have a positive and significant impact on the cooperation of the university and industry, but this relationship is weak in the statistical society. According to this study, it is suggested that authorities and policymakers consider the relevant variables in the cooperation of the university and industry and consider them in their policies in order to see more interaction and cooperation between the university and the industry
    Keywords: University, Industry, Cooperation, Paradigm, Open Innovation
  • Sanaz Mazaheri, Fattah Nazem*, Khadijeh Abolmaali Alhoseyni Pages 66-80
    The purpose of this study was to identify the factors affecting organizational silence from the point of view of the specialists in the field of educational management. This study is a qualitative study using text analysis. The data gathering process, consisting of 25 semi-structured interviews of the management education specialists who were informed and mastered the subject matter of the research. Targeted sampling began in 1395 and continued until saturation. Data analysis was performed simultaneously with data collection and qualitative content analysis. Data analysis resulted in the extraction of 9 codes that express the views of experts in the field of educational management and include organizational learning, organizational commitment, organizational culture, leadership style, decision making, knowledge management, organizational identity, organizational justice, organizational performance, and based on expert opinions the above mentioned factors were more important in explaining organizational silence
    Keywords: Organizational Silence, Expert's View, Qualitative Research
  • Hasan Dolati, * Karim Masdari Pages 81-95
    This research was carried out with the aim of determining the role of different dimensions of human factor in the development of knowledge management processes. The research method is applicable descriptive survey based on purpose and structural equations. The statistical population in the qualitative section was a group of 12 university experts and specialists who were experienced in knowledge management and human factor and in the quantitative part the statistical population was invited faculty members, managers, commanders and employees of Imam Khomeini Naval Academy of Nowshahr. Using Morgan table and simple random sampling method, 280 people were selected as sample. The data gathering method was mixed. In the qualitative section, the interview was conducted and in the quantitative section a researcher-made questionnaire consisting of 24 items and the standard questionnaire of Shonon Lawson (2003) including 24 items scaling of the adjusted Likert scale were used respectively to measure human factors and knowledge management processes. The reliability of the questionnaires were 0.85 and 0.85, respectively, which showed high reliability of the questionnaires. The results of the study showed that each of the different individual, group and management dimensions of the human factor have a significant effect on the development of knowledge management processes. The average attitude of experts in terms of BA, MS and PhD degrees is different in developing knowledge management processes
    Keywords: Human Factor, Development, Knowledge Management Processes
  • Mahbobe Abedi Samakosh*, Farzam Farzan, Morteza Dousti, Afshar Honarvar Pages 96-108
    In order to provide a solution for the development and enhancement of tourism on the coast, this article attempts to explore the attracting and deterrent factors in the development of coastal tourism in the Caspian Sea. The method used in this research is a descriptive survey which has been done by using a researcher-made questionnaire in the field method. The statistical population of this study was 400 people and the sample size was 200 people. Validity of the questionnaire was confirmed by 11 sports and tourism experts. Reliability of the questionnaire was assessed by Cronbach's alpha (α = 0.89). For analyzing the findings, structural equation modeling was performed using AMOS and SPSS software. The findings of this study showed that the internal and external attracting factors variables and the internal and external deterrent factors have a significant relationship with the enthusiasm of tourists. In terms of tourists, the internal attracting factors with a path coefficient of 842/0 was more important than other factors. According to the results of this study, sports and tourism authorities are recommended; while enhancing and developing attracting factors, attention should be paid to the removal of deterrent coastal tourism factors in the Caspian Sea
    Keywords: Coastal Tourism, Sport Tourists, Deterrent Factors, Attracting Factors
  • Mohammad Yazdan Shenas, Mehraban Hadi Paykani*, Azar Gholizadeh Pages 109-130
    The purpose of this study is to design a human resource development model based on the requirements and necessities of the Islamic Republic of Iran Navy based on Grounded Theory Method (GTM). The methodology of this research, in terms of its outcome, is an applied research, in terms of target is exploratory research, and in terms of method of executing is qualitative. Through field analysis and interviewing, the necessary data were collected and open, selective, and pivot coding was performed and a paradigmatic model was designed. The statistical population of the study, based on the data saturation was 13 experts of the Navy's in human resources. Necessary coordination was done to conducte a semi-structured interview with them. The theoretical sampling method was used to select the participants. The results in the qualitative section showed that in the causal conditions of the development of human resources, three criteria of structural, cultural and extra-organizational elements, in the underlying conditions, three criteria of organizational attitude toward development, performance evaluation system, perspective challenges and organization mission, in terms of the intervening condition, the criteria of operation of laws and regulations, and the content of laws and regulations, in the strategies, three criteria of structural, operational and extra-organizational strategies, and in the outcomes, the criteria of functional, organizational, structural, and cultural value are existed
    Keywords: Human Resources Development, Navy Organisation, Grounded Theory Method